Achtergrond, doel en filosofie
Op initiatief van het bedrijfsleven, de gemeente Tilburg, de Betaald Voetbal Organisatie (BVO) Willem II Tilburg BV, De IJshockeyvereniging Tilburg Trappers en de Hockeyclub Tilburg is de Stichting Topsport Opleiding in het leven geroepen.
Achtergrond: In samenwerking met het Koning Willem II College (VMBO theoretische leerweg, HAVO en VWO) en het Midden Brabant College (VMBO theoretische leerweg en praktische leerwegen) worden jonge topsporters van verschillende sportdisciplines in de gelegenheid gesteld naast een optimale sportontwikkeling tegelijkertijd een optimale ontwikkeling in het Voortgezet Onderwijs door te maken.
In 2009 is het initiatief genomen vanuit het Gewest (Albert Poutsma) en het KNSB sectiebestuur shorttrack (Tonny Dijck) om de schaatssport ook binnen deze bestaande structuur van de Stichting Topsport Opleidingen te gaan aanbieden. Onze vaste opleidingspartner is het Willem II College. Omdat wij echter in seizoen 2010-2011 in de middag zijn gaan trainen is het makkelijker voor schaatsers van andere scholen om ook mee te trainen. In seizoen 2011-2012 zijn we begonnen met een talentengroep in Breda.
Doelstelling: Schaatsers opleiden voor Jong Oranje en de merkenploegen.
- Het Schaatscollege wil getalenteerde pupillen en junioren C een brede multidisciplinaire schaatsopleiding geven.
- Daarnaast willen wij onze topgroep van B junioren en leden van de baan selecties (extra) topsport faciliteiten bieden zoals shorttracktrainingen.
- Het is onze ambitie om hiermee de vervolgtrajecten naar Jong Oranje/RTC en de professionele merkenteams te faciliteren.
Filosofie
- Extra faciliteiten voor gemotiveerde sporters. Met de grote hoeveelheid recreatieve schaatsers in Nederland zijn de faciliteiten voor wedstrijdsporters beperkt. Vaak worden ijsbanen in het buitenland geheel door de overheid gefinancierd. Hierdoor ontstaat in Nederland in de gewesten een trainingsachterstand ten opzichte van landen als Korea en Canada. Het Schaatscollege biedt faciliteiten tijdens schooluren.
- Wonen, leren en sporten bij elkaar. Drie, minimaal twee, van de drie kernactiviteiten van de opgroeiende sporter vinden plaats op kleine afstand van elkaar.
- De intellectuele ontwikkeling hand in hand met de sportieve ontwikkeling. Door de samenwerking met onderwijsinstellingen zijn wij in staat om een positieve bijdrage te leveren in een belangrijke levensfase. Ook de leerprestaties zijn van bovengemiddeld niveau.
- Shorttrack centraal: Het Schaatscollege is opgezet vanuit de GTC Shorttrack. Onze filosofie is dat pupillen en junioren C er baat bij hebben als zij zich als basis éérst een goede shorttracktechniek eigen maken. In Canada en Korea is dit gebruikelijker maar in Nederland staat deze aanpak nog in de kinderschoenen. Als de schaatsers opgenomen worden in een langebaanploeg blijft het shorttrack als ondersteunende training van belang.
"Als er al een geheim is bij de Zuid-Koreanen dan ligt die verscholen in een fenomenale bochtentechniek", zeggen schaatsanalytici Martin Hersman en Bart Veldkamp. Waar Nederlanders bij wijze van spreken blij zijn dat ze de bocht zonder kleerscheuren doorkomen, gebruiken de Zuid-Koreanen elk 'pootje-over' om snelheid te maken. '
'Als je met 60 kilometer per uur door de bocht gaat, kunnen er drie dingen gebeuren'', doceert Hersman. ''Je zakt door je benen, je gaat rechtdoor of je zet het om in voorwaartse snelheid. In dat laatste zijn die Koreanen hartstikke goed.'' Veldkamp deelt die visie. Hij stelt dat de Aziaten dankzij hun shorttrack-achtergrond erin slagen steeds druk op het ijs te houden waardoor ze een grote snelheid kunnen 'opwekken'. ''In de bocht, dáár gebeurt het. Dat is het nieuwe schaatsen'', stelt hij.
(bron NU.nl)