Jeroen Otter

Één van onze Ambassadeurs is Jeroen Otter. Jeroen is Bondscoach Shorttrack van de KNSB. Hij volgde in 2010 de Canadees John Monroe op, die de Nationale Trainingsselectie (NTS) daarvoor onder zijn hoede had.

Otter steunt het initiatief Schaatscollege: “Met de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan durf ik te beweren dat het opleidingsmodel van het Schaatscollege de schaatsers van de toekomst zal afleveren” zegt Jeroen. “Kinderen moeten zo lang mogelijk verschillende schaatsdisciplines combineren. Ik geloof met name in de combinatie langebaan en shorttrack. In Korea en Canada combineren veel schaatsers deze disciplines. Op die manier krijgen ze veel ijstijd, veel afwisseling, een breed scala aan technieken en een grote mate van behendigheid. Daarvan hebben alle schaatsers profijt. Ook zij die zich later specialiseren in de langebaan of marathon.” Verder is het gebrek aan faciliteiten in Nederland vaak een knelpunt. Jeroen vervolgt: “Ik ben blij met de komst van de opleiding in Tilburg: talenten hebben namelijk goede faciliteiten en veel ijs nodig om zich te blijven ontwikkelen, en die faciliteiten worden op het Schaatscollege onder schooltijd geboden”.
 
Otter is geen onbekende voor de KNSB. Als shorttracker maakte hij in de periode 1986-1990 deel uit van de succesvolle Nederlandse relay ploeg, die goed was voor vier wereldtitels (1986, 1987, 1989 en 1990) en éénmaal olympisch goud (1988) Shorttrack was in genoemd jaar nog een demonstratiesport. Van 1998-2002 was Otter werkzaam op het KNSB bondsbureau als manager evenementen.
Otter kan bogen op veertien jaar ervaring als trainer/coach. Van 1992-1998 was hij hoofdcoach van het Amerikaanse shorttrackteam. Na die periode begeleidde hij de Belgische shorttrackers naar en op de Winterspelen in Salt Lake City (2002) en was van 2002-2004 één van de trainers van het DSB langebaan team. Na 2004 stortte Otter zich weer volledig op shorttrack. Met de laatste jaren Calgary als standplaats begeleidde hij tal van internationale toppers, zoals de Europese kampioenen Wim Dedeyne (België) en Haralds Silovs (Letland).