Floor van de Brandt

Ook Floor van den Brandt is onze ambassadrice. Hier vertelt ze over zichzelf:
 
Ik ben 22 jaar en ik kom uit Haarsteeg. Dat is een klein dorpje in Brabant zo’n half uurtje vanaf Tilburg. 
Toen ik 7 jaar was ben ik begonnen met schaatsen. In het begin trainde ik in Den Bosch, toen in Eindhoven en daarna nog een jaartje in Breda. Op mijn 16e werd ik uitgenodigd om bij Jong Oranje te gaan trainen. Daarvoor moest ik verhuizen naar Heerenveen. In het tweede jaar van Jong Oranje deed ik mee aan junioren World Cups en het WK junioren op de 500 meter.
 
Na twee jaar Jong Oranje werd ik gevraag om bij Team Liga te komen schaatsen. Aan het einde van dat seizoen kreeg ik helaas de ziekte van Pfeiffer en ging toen bij gewest Friesland schaatsen. Daarna ben ik naar Team Corendon gegaan. Momenteel ben ik aangesloten bij iSkate in Groningen.

Al vijf jaar lang doe ik met heel veel plezier aan topsport. Hiervoor train ik zo’n 10 keer per week. Ik besteed dus veel tijd aan mijn sport. Wel vind ik het erg belangrijk om daarnaast te studeren, of iets aan je maatschappelijke carrière te doen.
 
 Toen ik op mijn 16e verhuisde van Brabant naar Friesland veranderde er heel veel. Ik ging meer tijd besteden aan sport en naar school gaan in een reguliere klas werd heel erg moeilijk. Met Jong Oranje zaten wij nogal eens voor trainingen of wedstrijden in het buitenland, waardoor je veel mist op school. Het eerste jaar zat ik in Heerenveen op een LOOT-school. Dat betekent dat je in een gewone klas zit, maar wel een topsportregeling hebt. Als ik dan terug kwam van een trainingskamp, moest ik een achterstand inhalen en direct weer meedraaien met de lessen.
Het jaar daarna was heel anders. In Heerenveen was namelijk door het CTO (centrum voor topsport en onderwijs) een topsportklas opgezet. Hier komen alle jonge topsporters uit een regio bij elkaar; judo, turnen, voetbal, schaatsen en nog veel meer. In zo’n klas heb je een mentor die elke dag met jou bezig is. Planningen maken, afspraken met leraren plannen en examens maken. Alles wordt op jou afgestemd. Dat hele jaar ben ik ongeveer vier keer op een gewone middelbare school geweest. Dat was alleen om mijn eindexamens te maken. Dat jaar behaalde ik mijn VWO diploma. Na vijf jaar gewone middelbare school, een jaar in een LOOT-klas en een jaar in een CTO topsportklas heb ik kunnen zien hoe belangrijk het is om als topsporter goed begeleid te worden op school.
School, sport en privéleven hebben veel invloed op elkaar. Gaat het bij de een van de drie niet goed, dan zal je dat merken bij de andere twee. Daarom is het zo belangrijk voor Topsporters om in een goede, meedenkende en positieve omgeving te kunnen studeren.
 
Ik vind een combinatie met school heel erg belangrijk tijdens een topsportcarrière. Op dit moment studeer ik bewegingswetenschappen aan de Universiteit in Groningen.Dit met een topsportregeling en in deeltijd zodat het in combinatie kan met mijn topsport.