Aitske Ruben

Aitske Ruben: 1972 werd zij lid van de Hardrijdersclub Heerenveen. Als actieve wedstrijdrijdster en later ook marathonrijdster kwam zij in 1977 naar Brabant, waar getraind werd onder leiding van Leen Pfrommer.. Haar motto is: "Je moet over je grenzen gaan om je eigen grenzen te leren kennen".
Aitske omarmt de aanpak van het Schaatscollege en stelt: "Shorttrack en Langebaanschaatsen! Samen sterker!", door de combinatie van sporten onder schooltijd en combinatie va de disciplines die het Schaatscollege aanbiedt, ontstaat er een sterke groep multidisciplinaire schaatsers. Daar hebben beide secties profijt van.

Als docent lichamelijke opvoeding en fysiotherapeut koos zij in 1981 voor een carrière als trainer bij de KNSB. Na het behalen van het niveau 4 diploma werd ze gewestelijk trainer van Noord Brabant-Zeeland.
In 1984 werd Aitske de eerste vrouwelijke docent bij de trainersopleiding van de KNSB. Na het behalen van het topcoachdiploma (niveau 5) werd ze door Ab Krook gevraagd om een nieuwe ploeg op te richten, waarin de toprijders uit de gewesten extra faciliteiten kregen. Olympisch Kampioen Jochem Uytdehaage heeft o.m. deel uitgemaakt van deze ploeg.

In 2000 besloot Aitske nog eenmaal zelf de schaatsen onder te binden, wat resulteerde in 2002 in een Wereldkampioenschap Veteranen schaatsen.

Als leercoach heeft zij topschaatsers (Gianni Romme, Renate Groenewold) succesvol begeleid op hun weg naar het trainerschap.
Momenteel lid van de ledenraad van de KNSB en expert. Leercoach en PVB beoordelaar trainers op niveau 3 en 4 bij de KNSB.
Naast het schaatsen is Aitske een ervaren zeezeilster. In de zomer van 2011 zeilde zij met haar echtgenoot (met hun eigen schip) om de Noordkaap. www.mywatersite.nl